In de afgelopen jaren zijn allerlei moderne technologieën goedkoop en beschikbaar geworden. Denk daarbij aan 3D printers en allerhande elektronica. De leerlingen van vandaag kunnen deze gereedschappen gebruiken om hun creativiteit te laten ontluiken. De afstand tussen een idee en een product is heel klein geworden. Leerlingen die op deze manier 'maker' worden leren ongemerkt en worden uitvinders. En onze maatschappij zit te wachten op uitvinders. Op deze manier kunnen we de traditie van Nederland als 'maak- en ontwerpland' weer waar gaan maken.

Designathon Works doet mee met de nieuwe Platform Maker Education die gaat met steun van het Ministerie van OCW het maakonderwijs in Nederland op de kaart zetten. Het Ministerie gaat hiermee het 'leren door te maken' een zet in de goede richting geven, waardoor maakonderwijs op meer scholen in Nederland een onderdeel van het lesprogramma kan worden.

VOUCHERSYSTEEM:

Doelstelling van het platform is het in de klas brengen van maakonderwijs in Nederland. Dat doet PME enerzijds door scholen in staat te stellen kennis te maken met Maker Education via vouchers.
In maakactiviteiten geïnteresseerde scholen kunnen hier onder andere een voucher (à € 250,- of € 500,-) aanvragen voor aanbod van een DesignathonWorks.

Onze aanbod:

1. School Kit Basis (t.w.v. €465):

Met de School Kit Basis maak je op een eenvoudige manier kennis met onze methode en tevens introduceer je Maker Education in de klas.
Deze kit bevat:

 • 2 designathons
 • de handleiding, met uitleg en praktische informatie;
 • thematische slide-shows;
 • de werkbladen; maak-tips bladen en hulpbladen;
 • de Designathon Works Maker Kit: elektronische onderdelen voor 30 leerlingen. Opgeborgen in een handige duurzame doos voor veelvuldig gebruik; Hiermee kan de leerkracht direct aan de slag, met kant-en-klare lespakketten (designathons) van zes uur.

In een designathon gaan kinderen verzinnen en maken, waarna ze hun zelf bedachte oplossingen rondom het thema presenteren. Een designathon duurt minimaal 4 uur... maar kan ook uitgespreid worden over 6 of 8 uur. Een designathon heeft altijd een thema als uitgangspunt.
Thema's waar je uit kunt kiezen zijn: Afval, Eten, Mobiliteit en de Kringloopstad.
Als je vragen erover hebt, neem contact op met info ( @ ) designathon.nl

2. Designathon workshop (t.w.v. €450):

 • halve dag op locatie. We bieden designathon workshop aan voor leerkrachten die hun technische kennis willen vergroten, meer over 'ontwerpend leren' willen weten en hoe je deze aanpak in de klas kunt gebruiken. In de workshop leer je ontwerpen in de praktijk zodat je zelf een designathon kunt geven. Leer zelf ‘ontwerpend onderwijzen’!

 

Let op: De aanvragen voor vouchers worden behandeld op volgorde van binnenkomst (op=op). Platform Maker Education bepaalt of de voucher wordt toegekend. Na goedkeuring van de aanvraag ontvangt de school de voucher per e-mail. De partner die de presentatie of workshop aanbiedt, stuurt na afloop van de activiteit een factuur met het voucherbedrag (incl. BTW) naar Waag Society.

WAAROM MAKER EDUCATION?

 • Het maakt van leerlingen i.p.v. consumenten, producenten. Het worden uitvinders en die hebben we in de toekomst hard nodig. Nederland is een kennisland, geen productieland, dus we zullen het moeten hebben van slimme, nieuwe ideeën en producten.
 • Leren door maken is een vorm van leren die we kwijt zijn geraakt maar die heel sterk is. Het geeft richting en context aan hetgene dat je leert. Een leerling construeert zijn of haar eigen kennis: dat is een hele sterke en bestendige manier van leren.
 • Maken doet ook een beroep op vaardigheden waar de waardering soms voor verdwenen is: de vaardigheiden/skills van de vakman.
 • Het lijkt erop dat de aandacht voor goede en mooie ontwerpen ook meer meisjes de richting van de harder bèta techniek op kunnen sturen
 • De Maker economie is groeiende. Er wordt steeds meer mee verdiend.

MAKER MOVEMENT

Het concept van Maker Education is vanuit Amerika naar Nederland overgewaaid. Door het grassroots karakter van de beweging is het lastig aan te geven wanneer het precies ontstaan is. Feit is dat er, ook in Nederland, een veelheid aan initiatieven is ontstaan die zich met Maker Education bezighouden, gekenmerkt door een interessante cross-over tussen de educatieve en de creatieve sector.