WAT IS EEN DESIGNATHON EN HOE WERKT HET?

Een designathon is een workshop waarin kinderen ontwerpend aan de slag gaan. Het woord designathon is geïnspireerd op het woord 'Marathon' en het begrip 'Hackathon' waarin men voor een langere tijd aan de slag gaan om iets te maken. In een designathon, verzinnen, bouwen en presenteren de kinderen hun zelf bedachte oplossingen rondom een thema. De Designathon methode streeft ernaar om real world thema's te behandelen. Dit stimuleert kinderen om de wereld te verbeteren. Verder leert deze ‘future-proof’ methode kinderen ‘ontwerpend leren’ met gebruik van technologie zoals mini-motoren en sensoren. Deze aanpak combineert ontwerpend leren en makersonderwijs, die beide wereldwijd terrein aan het winnen zijn in het onderwijs. Een designathon duurt meestal 4 à 6 uur en wordt begeleidt door leraren en onderwijsprofessionals. Een aantal thema's waar wij graag aan werken zijn: afval, mobiliteit, voedsel, kringloopstad en water. Er worden regelmatig nieuwe thema's toegevoegd.

Designathon methode en Designathon School website is eigendom van Designathon Works / Stichting Unexpect.


VOOR WIE IS DE DESIGNATHON METHODE?

De Designathon methode is voor alle leerlingen van 7 tot 12 jaar en hun leerkrachten. De leerdoelen komen overeen met die van basisscholen voor groep 5 tot en met 8 over natuur en techniek maar ook voor andere kern- en zaakvakken. Zie ook Leerdoelen. Designathons voor groep 1 tot en met 4 zijn vanaf 2017 beschikbaar.


WAT LEREN LEERLINGEN MET DESIGNATHON METHODE?

Door middel van Designathon methode leren de leerlingen hun creativiteit te ontwikkelen, om te maken met nieuwe en oude technologieën. Ze maken kennis met natuurkundige principes en ze ontwikkelen levensvaardigheden zoals empathie en filosofisch denken. De uitgewerkte leerdoelen vind je hier, inclusief waar ze overeenkomen met de kerndoelen van het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (SLO) en het beoogde curriculum van de toekomst.


WAT LEREN LEERKRACHTEN MET DESIGNATHON METHODE?

Door middel van Designathon methode verwerven leraren:

  • Kennis en vaardigheden over techniek en technologie (inclusief programmeren);
  • Zelfvertrouwen om die kennis toe te passen in de klas;
  • Enthousiasme om ontwerpend leren toe te passen op uiteenlopende thema's in de klas.

MET WELKE MATERIALEN EN GEREEDSCHAPPEN WERKT DESIGNATHON METHODE?

We hebben een basisset van elektronische onderdelen samengesteld in een designathon maker kit. De maker kit bestaat uit: LED's, motortjes, batterijhouders, elektrische draad, set sensoren, etc. Een maker kit is geschikt voor een groep van 30 leerlingen en kan meerdere keren gebruikt worden. Je kunt bij ons ook een gereedschap kit kopen. Naast de elektronische onderdelen maken we graag zoveel mogelijk gebruik van gerecyclede materialen. Veel dingen kunnen kinderen dus thuis zelf inzamelen.


EN WAT ZEGGEN DE KINDEREN EROVER?

"Ik vond het leuk want het was moeilijk en je moest nadenken." -Sanderijn, 8 jaar
"Het werken met de motors en de LED's vond ik het leukst." - Erris, 9 jaar
"Ik vond het leuk dat we dingen konden uitvinden want ik wil later uitvinder worden." - Jay, 9 jaar
"Dit is de mooiste dag van m'n leven." - Daan, 5 jaar