Hier vind je een selectie van elektronische onderdelen die zich goed lenen om mee te ontwerpen en maken op de basisschool. De selectie hebben we gemaakt aan de hand van deze criteria:

  • Multi-toepasbaarheid: kun je er veel verschillende dingen mee maken, zoals met Lego?
  • Gemak van gebruik: kan een kind zonder gebruiksaanwijzing ontdekken hoe het werkt?
  • Prijs: blijft het betaalbaar wanneer er onderdelen voor de hele klas aangeschaft worden?
  • Formaat: past het in kinder handen?
  • Open of gesloten systeem: werkt het samen met andere (elektronische) onderdelen (dus geen gesloten systeem)?
  • Open design: kun je zien hoe het werkt (dus geen weggestopte technologie)?

Deze onderdelen vind je in de Design-a-Thon Maker Kit. Je kunt ze uiteraard ook los kopen in (online) elektronica winkels.

 

Hiermee kun je licht en geluid maken of dingen laten bewegen:

De simpele motor:
meestal van 1.5v tot 3v, kan rechtstreeks aangesloten worden op een AA batterij en je kunt er een oneindige hoeveelheid dingen mee in beweging zetten.

Light Emitting Diodes, LEDs:
LED's komen in 3mm, 5mm en in Jumbo formaat van 10 mm, ook makkelijk aan te sluiten op een AA of knoopcelbatterij. Met LED's kun je ieder project voorzien van licht.

Zonnepanelen:
De meeste kinderen voelen zich betrokken bij het milieuvraagtsuk en leren graag meer over de werking van zonnepanelen. Ze zijn makkelijk aan de sluiten op een batterij, maar leveren helaas een stuk minder energie op dan een AA batterij en ze zijn duurder. Een stukje zonnepaneel dat 0.5v levert als de zon schijnt.

De zonnecelmotor:
De zonnecelmotor werkt hetzelfde als de simpele motor maar heeft minder energie nodig om te draaien. Daarom is deze geschikt om in combinatie met een zonnepannel te gebruiken.

Piezo zoemer:
Een piezo zoemer maakt geluid: een klik, een piep, of een alarm. Kan aangesloten worden op een AA batterij, de voltage ligt tussen de 1.5v en 20v.

Sensoren:
Als je interactie in je ontwerp wilt bouwen zijn sensoren onmisbaar. Denk aan licht- of bewegingssensoren. Als het licht uitgaat komt jouw ontwerp bijvoorbeeld tot leven, of het reageert als je ernaar zwaait. In de Maker Kit werken we met licht sensoren en een 'reed' sensor, een reed sensor reageert op magnetische velden.

Koperdraad:
Om je circuit aan te sluiten is het vaak handig om wat elektrisch of koperdraad te kunnen inzetten.

Krokodillen bekjes:
Om je circuit aan te sluiten is het vaak handig om krokodillenbekjes te gebruiken om een circuit te maken.