Op 1 maart 2017 hebben 5 Amsterdamse basisscholen en 2 Amsterdamse brugklassers met een team van 4 t/m 6 leerlingen meegedaan aan de designathon over afvalscheiding. Zij zijn aan de slag gegaan om een plan te maken om meer afval te gaan scheiden op hun school. Aan het einde van de dag gaven de kinderen een presentatie over hun ontwerp en werd een winnaar gekozen: de Biënkorf in Amsterdam Noord. De school krijgt een prijs van €1000 plus de nodige professionele steun om het winnende ontwerp echt uit te voeren op school. Gefeliciteerd!

Daarnaast werd het ontwerp van het team van het Hyperion Lyceum uitgekozen om op ware grote uitgevoerd te worden door de makers van Makerversity, en het komt in het Stadshuis te staan. Scholen Cartesius 2, 3e Dalton en Scholekster krijgen een workshop over 3D-printen met plastic aangeboden. Deze workshop wordt op hun school gegeven door vanPlestik. Tenslotte zijn scholen de Bron en de Witte Olifant naar huis gegaan met de micro:bit. Micro:bit is een minicomputer, ontworpen op initiatief van de BBC.

De initiatiefnemers zijn Designathon Works en Gemeente Amsterdam. Wij willen zo meer (basis)scholen aanzetten tot het scheiden van afval. Op het moment gaat 80% van het afval dat scholen produceren, verloren voor recycling. Ook willen wij dat meer kinderen worden betrokken bij het nadenken over afvalscheiden én bij het hergebruik van grondstoffen (circulaire economie).

Zie hier de foto's van de dag.


FAQ
Wat is een Designathon?
Een designathon is een workshop waarin kinderen ontwerpend aan de slag gaan. Het woord designathon is geïnspireerd op het woord 'Marathon' en het begrip 'Hackathon' waarin men voor een langere tijd aan de slag gaan om iets te maken. In een designathon, verzinnen, bouwen en presenteren de kinderen hun zelf bedachte oplossingen rondom een thema. De Designathon Works streeft ernaar om real world thema's te behandelen. Dit stimuleert kinderen om de wereld te verbeteren. Verder leert deze ‘future-proof’ methode kinderen ontwerpend leren met gebruik van technologie zoals mini-motoren en sensoren. Deze aanpak combineert Ontwerpend Leren en Makersonderwijs, die beide wereldwijd terrein aan het winnen zijn in het onderwijs. Een designathon duurt meestal 4 à 6 uur en wordt begeleidt door leraren en onderwijsprofessionals. Een aantal thema's waar wij graag aan werken zijn: afval, mobiliteit, voedsel, kringloopstad en water. Er worden regelmatig nieuwe thema's toegevoegd.
Designathon Works is een non-profit organisatie die kinderen speels en uitdagend kennis laat maken met techniek in het onderwijs met behulp van ‘Ontwerpend Leren’.

Waarom deze challenge?
Elke dag zorgen we allemaal voor afval. Denk er maar eens over na wat jij vandaag allemaal al hebt weggegooid. Per jaar gaat het gemiddeld om meer dan 500 kilo per persoon. 80% van het basisschoolafval gaat verloren voor recycling omdat het meegaat met het restafval. Door afval te scheiden kunnen we: grondstoffen winnen, energie sparen en schoner milieu creëren. Daarnaast bespaart het geld, omdat de school minder restafval hoeft aan te bieden. Veel recycleerbaar afval kan namelijk gratis aangeboden worden. Maar hoe kunnen kinderen meer afval gaan scheiden op school?
Wij, de initiatiefnemers Designathon Works en Gemeente Amsterdam willen meer (basis)scholen aanzetten tot het scheiden van afval. Ook willen wij dat meer kinderen worden betrokken bij het nadenken over afval scheiden én bij het hergebruik van grondstoffen (circulaire economie).

Wie zijn de facilitators:
Emer Beamer en Iris van de Berg (Designathon Works)
Natascha Spanbroek, Riny de Jonge en Stef le Fevre (Gemeente Amsterdam)
Addie Weenk (Nederland Schoon)

Met hoeveel kinderen mag een school meedoen?
Iedere school kan één team laten deelnemen van 4 of 6 kinderen in de leeftijd 10 tot 12 jaar.

Hoe lang duurt de challenge en waar vindt hetplaats?
Challenge vindt plaats op 1 maart van 9.30 tot 16.15 uur.
Op FreedomLab, Plantagemiddenlaan 62, 1018DH Amsterdam.

Aanwezigheid leerkrachten?
Begeleiding van leerkrachten tijdens de workshop is niet nodig. Wel is het wenselijk dat tenminste een leerkracht aanwezig is om 15.00 uur tijdens de presentatie en bekendmaking van de winnaar.
Ouders brengen de kinderen zelf naar de locatie. Ook zij zijn welkom tijdens de presentatie om 15.00 uur.

Wat wordt verwacht van de winnaar?
Aan het einde van de workshop (om 15 uur) geven de kinderen een presentatie over hun ontwerp aan de juryleden en aanwezige gasten. Vervolgens kiest de jury een winnaar. De school met het winnende ontwerp krijgt een prijs van € 1000,- plus de nodige professionele steun van Gemeente Amsterdam om het plan / ontwerp daadwerkelijk uit te voeren op school.
Van de winnende school wordt dus verwacht dat ze het plan / ontwerp dat kinderen bedacht hebben, ook daadwerkelijk uitvoert.

Wat houd de support van het uitvoeren van de precies in?
- Coaching bij implementatie van de plan / ontwerp.
- 1 school mag haar ontwerp uitgevoerd hebben door Makerversity.
- 3 scholen krijgen een workshop 3D-printen met plastic van vanPlestik.

Wie zit in de Jury?
Kamiel Vorwerk (designer)
Ronja Hartman (Finalist Amsterdammertje van het Jaar 2016)
Esther Veenendaal (Rijkswaterstaat Leefomgeving)
Albert van Winden (Gemeente Amsterdam)

 

Wanneer u vragen heeft naar aanleiding van deze oproep, dan kunt u Ina bereiken via e-mail: ina@designathon.nl